|

خورشید گرفتگی ۱ (اول) تیر ۹۹؛ بهترین مناطق ایران برای مشاهده کسوف

خورشیدگرفتگی نزدیک ساعت ۹ صبح روز یکشنبه ۱ تیرماه ۹۹ شروع می‎شود و حوالی ساعت ۱۰ تا ۱۰:۲۰ در اغلب نقاط کشور به اوج خود می‎رسد از ساعت…

لینک کوتاه کپی شد
خورشید گرفتگی اول تیر (۲۱ ژوئن) دقیقا بر روز موعود تقویم مایا، یعنی روز پایان جهان، منطبق است. اول تیرماه، برابر با ۲۱ ژوئن ۲۰۲۰، یک خورشید گرفتگی حلقوی در اتفاق خواهد افتاد. روز یکشنبه هفته پیش رو، شاهد این خورشیدگرفتگی در سراسر کشور خواهیم بود.
این پدیده نجومی از حدود ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه صبح روز یکشنبه آینده آغاز می‌شود، در حدود ساعت ۱۰ تا ۱۰ و ۳۰ دقیقه به اوج خود می‌رسد و حدود ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه تا ۱۲ ظهر به پایان خواهد رسید.
بر طبق تقویم ما، این آخرین خورشیدگرفتگی در قرن چهاردهم شمسی و تماشایی‌ترین گرفتگی در یک دهه اخیر خواهد بود.
خورشیدگرفتگی بعدی که در ایران قابل مشاهده خواهد بود در سال ۱۴۰۱ خواهد بود و در سال ۱۴۱۴، یعنی پانزده سال دیگر هم یک خورشیدگرفتگی کامل در آسمان ایران خواهیم داشت.
خورشیدگرفتگی (یا کسوف) هنگامی رخ می‌دهد که ماه از بین زمین و خورشید بگذرد؛ بدین ترتیب کاملاً یا جزئی تصویر خورشید را برای یک بیننده روی زمین مبهم می‌کند و سایه‌ی ما بر سطح زمین می‌افتد. خورشیدگرفتگی حلقوی هنگامی رخ می‌دهد که قطر ظاهری ماه از خورشید کوچکتر باشد، بدین ترتیب نور بیشتری از خورشید را مسدود می‌کند و باعث می‌شود خورشید مانند یک حلقه (حلقه) به نظر برسد. از منطقه‌ای دیگر از زمین که هزاران کیلومتر دورتر است، خورشیدگرفتگی حلقوی، شبیه به خورشیدگرفتگی جزئی بنظر می‌آید.
خورشید گرفتگی پیش رو از نوع «حلقه آتش» خواهد بود. در این وضعیت، ماه در دورترین فاصلۀ خود از زمین قرار دارد و در مقابل به خورشید نزدیکتر است؛ بنابراین ماه نمی‌تواند قرص خورشید را به‌طور کامل بپوشاند و تنها مرکز خورشید را از دیده‌ها پنهان می‌کند. در این حالت بخش‌های نازکی از خورشید در اطراف ماه دیده می‎شوند و حلقۀ درخشانی از نور خورشید دور تا دور ماه نمایان می‌گردد.

مناطق تحت پوشش خورشیدگرفتگی

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به مناطق تحت پوشش پدیده خورشید گرفتگی اول تیر، با تاکید بر اینکه بیشترین درصد خورشیدگی در شرقی‌ترین منطقه چابهار در "پسابندر" مشاهده می‌شود، یادآور شد: در این گرفت، در تهران حدود ۴۸ درصد سطح خورشید توسط ماه پوشانده می‌شود و این میزان در جنوبی‌ شرقی‌ترین نقاط که بیشترین درصد گرفت را در کشور دارد، به ۹۸ درصد می‌رسد و این میزان در آب‌های سرزمینی کشور در دریای عمان به عدد ۹۹ درصد نزدیک می‌شود. این در حالی است که در غربی‌ترین نقاط شمال غرب ایران پوشش خورشید حدود ۳۰ درصد است. خورشید گرفتگی ۱ (اول) تیر ۹۹؛ بهترین مناطق ایران برای مشاهده کسوف

آغاز و پایان خورشیدگرفتگی اول تیر در ایران

عتیقی اضافه کرد: این خورشیدگرفتگی در تهران در ساعت ۹ و ۴ دقیقه صبح روز یکشنبه اول تیرماه قابل مشاهده خواهد بود و تا ساعت ۱۱ و ۳۸ دقیقه صبح این روز ادامه دارد. حداکثر گرفت در تهران در ساعت ۱۰ و ۱۶ دقیقه است. وی اضافه کرد: بر این اساس امکان رصد خورشیدگرفتگی جزیی در سراسر ایران وجود دارد. عتیقی با بیان اینکه گرفت حلقوی خورشید در روز اول تیر تقریبا در مرز کنگو و جمهوری دموکراتیک کنگو آغاز می‌شود، یادآور شد: سپس کشورهای "یمن"، "عربستان" و "عمان" را طی خواهد کرد و پس از عبور از "اقیانوس هند"، وارد جنوب خاک کشور "پاکستان" شده و سپس از شمال "هند" عبور می‌کند و از آنجا کشورهای "بوتان"، "چین" و "تایوان" را پشت سر گذاشته و در دریای "فیلیپین" در غرب اقیانوس آرام پایان می‌یابد. وی، بیشترین زمان گرفت حلقوی را در شمال هند دانست که در مدت زمان ۳۸ ثانیه قابل مشاهده است.

خورشیدگرفتگی را چگونه ببینیم؟

روش‌های مختلفی برای دیدن خورشیدگرفتگی وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد. ✓استفاده تلسکوپ‌های خورشیدی: این روش تقریبا بی‌نظیرترین، بهترین و البته گران‌ترین روش ممکن برای مشاهده یک خورشید گرفتگی است. این تلسکوپ‌ها قادر به نمایش دقیق سطح خورشید، شراره‌های خورشیدی و بسیاری عوارض دیگر می‌باشند. بگذارید راحتتان کنم … تجربه رصد با یکی از آنها، چیزی خارج از وصف و بسیار نفس‌گیر است. البته همانطور که گفته شد این تلسکوپ‌ها بسیار گران هستند و حدودا بالای ۵۰ میلیون تومان قیمت دارند. ✓استفاده از فیلتر‌های خورشیدی مناسب برای ابزار‌های نجومی: اگر تلسکوپ یا دوچشمی عادی دارید و قصد دارید رصد خورشید گرفتگی را با آن‌ها انجام دهید، دو گزینه در پیش روی شماست. فیلتر‌های مایلار و فیلتر‌های شیشه‌ای.
فیلتر‌های شیشه‌ای بهتر از فیلتر‌های مایلار هستند، اما طبیعی است که به کیفیت تلسکوپ‌های خورشیدی که در بالاتر به آن‌ها اشاره کردیم نمی‌رسند. البته برای استفاده از فیلتر‌های شیشه‌ای، باید فاصله کانونی تلسکوپ‌تان با فیلتر‌ها همخوان باشند.
لطفا پیش از استفاده مطمئن شوید که هیچ بخشی از برگه‌های فیلتر‌های مایلار سوراخ، خراشیده یا پاره نیستند. حتی یک سوراخ ریز یا خراشیدگی روی برگه‌ها نیز می‌تواند دردسر ساز باشد و آن فیلتر مایلار را غیر قابل استفاده کند.
خورشید گرفتگی ۱ (اول) تیر ۹۹؛ بهترین مناطق ایران برای مشاهده کسوف
✓استفاده از عینک‌های مخصوص خورشید گرفتگی: عینک‌های مخصوص خورشید گرفتگی، بیش از ۹۹٫۹۹۹% نور خورشید را می‌گیرند و تنها بخش کوچکی از نور آن را عبور می‌دهند. این موضوع اگرچه بخش زیادی از جزئیات خورشید را از بین می‌برد، اما باز هم شما اصل ماجرا را از دست نخواهید داد و از دیدن خورشید گرفتگی لذت خواهید برد.
تازه، خوبی عینک‌های خورشیدی این است که می‌توانید آن‌ها را به چشم بزنید، گوشه‌ای لم بدهید و همانطور که مشغول حمام آفتاب گرفتن هستید، به تماشای خورشید بپردازید!
لطفا پیش از استفاده مطمئن شوید که هیچ بخشی از برگه‌های استفاده شده در عینک‌ها سوراخ، خراشیده یا پاره نیستند. حتی یک سوراخ ریز یا خراشیدگی روی برگه‌ها نیز می‌تواند دردسر ساز باشد و آن عینک را غیر قابل استفاده کند. ✓تماشای آنلاین خورشیدگرفتگی‌: در هنگام هر خورشید گرفتگی، رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای بسیاری (در مناطق تحت پوشش هر خورشید گرفتگی)، این رویداد را تحت پوشش زنده اینترنتی قرار می‌دهند.
برای پیدا کردن این گزینه‌ها، عبارت "Online Solar Eclipse Watch" را در گوگل جستجو کنید.

روش‌های نامناسب تماشای خورشید گرفتگی

اما در طول سالیان گذشته و خورشید گرفتگی‌هایی که رخ داده‌اند، روش‌های نامناسبی در ایران و جهان برای خورشید گرفتگی پیشنهاد شده‌اند. ضمن اینکه به شما پیشنهاد می‌کنیم در برخورد با یک موضوع علمی تنها به افراد، رسانه‌ها و منابع قابل اعتماد علمی اعتماد کنید، برخی از این روش‌های پیشنهادی نامناسب را برای شما رسوا می‌کنیم! Χ عینک‌های آفتابی:
باور کنید که حتی بهترین مارک‌های عینک‌های آفتابی نیز نمی‌توانند کار خاصی در مقابل خورشید انجام دهند؛ حال هر چقدر هم قیمت داشته باشند! Χ سی‌دی:
از سی‌دی‌ها فقط می‌شود برای ذخیره اطلاعات استفاده کرد و نهایتا به درد کار‌های هنری مثل ساعت دیواری درست کردن می‌خورند! اما تماشای خورشید گرفتگی با آن‌ها اصلا ایده خوبی نیست. Χ برگه‌های شکلات: این یکی دیگر خیلی عجیب است و بیشتر شبیه یک شوخی است! برگه‌های شکلات فقط ظاهرشان شبیه برگه‌های مایلار است، اما به هیچ وجه کارایی آن‌ها را ندارند. Χ دوچشمی، تک‌چشمی، تلسکوپ یا هرگونه ابزار غیر مسلح: بگذارید بی‌پرده بگویم، اگر با یک تلسکوپ یا هر ابزار نجومی به صورت مستقیم و بدون واسطه به خورشید نگاه کردید، احتمالا آخرین باری خواهد بود که با آن چشمتان دنیای اطراف را می‌بینید یا دست کم خوب می‌بینید! این کار یکی از مهلک‌ترین اشتباهات در هنگام استفاده از یک ابزار نجومی است. Χ نگاتیو عکاسی: نگاتیو‌های عکاسی هم به هیچ عنوان مناسب نیستند. Χ عینک‌های جوشکاری: این مسئله کمی پیچیده است. اما برای احتیاط، به هیچ عنوان به سمت آن‌ها نروید. مناسب نیستند.
خورشید گرفتگی ۱ (اول) تیر ۹۹؛ بهترین مناطق ایران برای مشاهده کسوف

خورشید گرفتگی در روز پایان جهان بر طبق تقویم مایا

شاید هیجان‌انگیزترین و ترسناک‌ترین چیز درباره‌ی خورشیدگرفتگی پیش رو، منطبق بودن تاریخ رخ دادن آن، با روز پایانی جهان در تقویم مایا باشد. در مقاله‌ای که با اسم « آیا هفته‌ی آینده، پایان جهان خواهد بود؟! » منتشر کردیم، نشان دادیم که محققان اعلام کرده‌اند روز پایانی در تقویم مایا، نه ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲ که ۲۱ ژوئن ۲۰۲۰ یعنی چند روز دیگر خواهد بود. ابن دقیقا تاریخ رخ دادن خورشیدگرفتگی پیش رو است.

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

از نگاه ورزش

خانه داری

تفریح و سرگرمی

عصر تکنولوژی